Saturday, March 26, 2011

24 Subat Cenaze toreninde Sn. Huseyin Yarsuvat'in konusmasi

YOMTOV GARTİ
ANISINA

Bu  mabedde  bir  araya  gelmiş  kederli  ailesi, kardeşleri,  talebeleri  ve  bütün  sevenleri,

Benden  Mösyö  Garti  için  bir  konuşma  yapmam  istendiği  zaman  hem  sevindim,  hem de korktum. Sevindim  çünkü  bu benim  için bir şerefti. Korktum çünkü Yomtov Garti’den bahsetmek hem çok zor hem de çok kolaydı.

O benim  kayınpederimin, ağbeyimin, benim ve çocuklarımın  hocasıydı.

Ondan feyz almış onlarca Profesör, Bakan, Bürokrat   ve iş  adamı vardı.  Neden bendim? Belki talihin bir  tecellisi, her on  beşgünde bir beraber olduğumuz, beraber paylaştığımız soframızda geçen hafta yine  beraber yedik, içtik ve yine o engin bilgisi ile  bizleri aydınlattı. Meğerse bu  bir veda  yemeğiymiş.

Yomtov  Garti, matematisyen,  psikolog,  pedagog ve feylazof’tu. Bitmez tükenmez bir  enerjisi, yılmayan bir mücadele  yeteneği, dini, rengi, mesleği ne olurla olsun insanlar  arasında hiçbir ayırım yapmaksızın  herkese aynı sevgiyle, aynı şefkatle yanaşan,  insanlık mabedinin  inşasında 50 yılı aşkın bir süredir çırak olarak başlayıp, usta seviyesine yükselmiş,  emsali çok az bulunan bir kişiliğe sahipti o.

Yomtov Garti, hiçbir  zaman bizleri ve ailesini terk etmeyecektir. Zira, Beyoğlu’nda, Kadıköy’de, Harbiye’de yürürken daima onu göreceksiniz, zira o yetiştirdiği talebelerinin, kardeşlerinin, sevenlerinin daima kalplerinde yaşayacaktır.

Bu teoremin ismi Teorem  Garti’dir.

Kainatın ulu mimarından ona yardımcı olmasını dileriz. 24.02.2011

28 Subat 2011 Serdar Devrim'in yazisi

28 Subat 2011 Serdar Devrim Hurriyet'te soyle yaziyor:

" Onu (rahmetli, inançlı bir insandı; onun inandığı gibi söyleyelim) son yolculuğunauğurladık. Yolu açık olsun!

Günahlar sevaplar tartılırken, madem ki Âlimlerin mürekkebi şehitlerin kanından ağır basacak, Cennet’in kapıları bir kez daha açılmış olmalı.
Ebedi Doğu, Yomtov Garti’yi kucaklamış olmalı.
96 yıllık yaşlı ve yorgun bedeni salı günü iflas etti.
Oysa beyni daha 18 yaşında gibiydi.
Daha iki gün önce, yatağında doğrulabildiği anda, etrafındaki hemşirelere yine gülücükler gönderiyor, gözlerinde o muzip pırıltı, başparmağını sallayarak onlara matematik dersi veriyordu.
*
........Hocaların hocası Yomtov Garti eğitim camiasında birefsane idi. Galatasaray Liseliler, Saint-Joseph’liler, Dame de Sion’lular, Musevi Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunları, nesillerdir onun hikayeleriyle büyüdüler.
İnanmayacaksınız ama, 92 yaşına kadar kürsüde ders verdi.
“Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır” diyen ve bu dediğini uygulayan eden nadir insanlardandı.
Çok genç yaşta matematik doktoru olmuş, doktora tezi matematik tarihine “Garti Teoremi” olarak geçmişti.
Matematik, geometri ve fizik âlimliğinin yanı sıra, gerçek bir entelektüel, bir filozof, öğrenmeye (ve öğretmeye) doymayan bir insandı.
İyi bir eş, iyi bir baba, gerçek bir dost; hoşgörülü, âdil, paylaşmayı ve hayır yapmayı seven... hasılı mükemmel bir insandı.
Nûr içinde yatsın!
*
Yomtov Garti’yi bilen bilir.
Marifet iltifata tabi ise, Garti yaşarken hak ettiği itibarı, sevgiyi, saygıyı gördü.
Benim tarifime, benim övgüme ihtiyaç yok.
Ama diyeceğim şu ki...
Araplar “Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir” derler.
Bu sadece şairane bir vecizeden ibaret değil.
Düşünen ve araştıran üstün bir beyinle birlikte, yılların bilgi ve tecrübe birikimi, kağıda dökülmemiş ve dökülemeyecek ne varsa yok olup gider.
Bir Einstein’ın, bir Pascal’in, bir Spinoza’nın, bir Goethe’nin, bir Euler’in... aklıma ilk gelenleri saydım, ölümü “âlemin ölümü” gibi değil midir?
Bir 10’ar sene daha yaşasalardı eğer, bugün nerede olurduk acaba?
Yahut beyinlerindekini “kurtarmak” mümkün olsaydı eğer...
Bilim beyni tanımaya; hisleri, düşünceleri “okumaya” çalışıyor yıllardır.
Belki gün gelir... âlimle birlikte âlemin ölmesi engellenir!"



Yazinin tumu icin link


http://www.hurriyetkampus.com/serdar-devrim--alimin-olumu-alemin-olumu-gibidir.aspx?pageID=335&nID=6534&NewsCatID=236

22 Subat 2011


Galatasaray Lisesi’nin hayattaki en yaşlı hocası Dr. Yomtov Garti (Mösyö Garti) 96 yaşında vefat etti.
Amerikan Hastanesi yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitiren Garti’nin, matematikte kendi adıyla anılan teoremi vardı. Fransızca eğitime yaptığı katkılardan dolayı Fransız Devleti tarafından Palme Académique Ödülü’ne layık görülen Yomtov Garti, Galatasaray Lisesi’nde çok uzun ayıllar boyunca öğretmenlik yaptı. Galatasaray Lisesi mezunları tarafından Efsane Hoca diye anılan ve çok sevilen Mösyö Garti, hocaların hocası olarak da biliniyordu. Galatasaray Lisesi’nde toplam 56 yıl matematik öğretmenliği yapan, sayısız öğrenci yetiştiren Garti’nin vefatı Galatasaray Liselileri üzüntüye boğdu.

Odul alirken

Galatasaray Lisesi'nde